Triggerpoints

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren, die gepaard gaan met een gemakkelijk te irriteren, hevig pijnlijke plek. Ze kenmerken zich verder door een -herkenbare- uitstralende pijn. Onderstaande link bevat een filmpje met een duidelijke uitleg:

Animatie triggerpoints

Triggerpoints kunnen verschillende klachten tot gevolg hebben. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, schouderklachten, tenniselleboog en RSI/KANS klachten. Naast pijn kunnen triggerpoints ook zorgen voor beperkingen in bewegelijkheid.  De symptomen checker kan je op weg helpen; kijk maar eens of je je pijnzone tegenkomt; symptomen checker (let op: dit vervangt geen medisch advies; het is slechts een indicatie).

Middels een intakegesprek en een onderzoek gaan we op zoek naar de oorzaak van de klacht. Wordt deze inderdaad veroorzaakt wordt door triggerpoints, dan zal dit al na twee tot drie behandelingen tot verbetering leiden. Tussen die behandelingen door kun je zelf aan de slag om nog sneller van de klacht af te zijn. Ik zal je daarvoor instructies meegeven. Doordat deze zelfbehandeling zo effectief is, zal het niet moeilijk zijn er een paar minuten voor vrij te maken.

Triggerpoints kunnen zowel manueel, als met dry needling worden behandeld. Bij de manuele variant wordt herhaaldelijk korte druk gegeven op het triggerpoint. Bij dry needling worden met hele dunne naalden (slechts 0,25 tot 0,3mm in doorsnee) de spieren die bij de klacht betrokken zijn aangeprikt. Doordat de spier door deze prik heel snel aanspant en weer ontspant, wordt een soort “schok” (local twitch response) ervaren.

De keuze tussen manueel of dry needling maak ik samen met de cliënt. Bij grote angst voor naalden, zal dry needling niet de beste keuze zijn, omdat ontspannen dan lastig zal zijn. In bijvoorbeeld zo’n geval gaan we aan de slag met de manuele behandeling.

In beide gevallen zullen vaak meerdere spieren behandeld worden, omdat een klacht over het algemeen niet door slechts één spier veroorzaakt wordt. Elke behandeling wordt afgesloten met een (locale) massage.
Tenslotte zal ik altijd proberen een zelfbehandeling te adviseren, waarmee de cliënt zelf thuis aan de slag kan.