ERGON techniek

Bij de behandeling van bindweefsel kan ik – naast de manuele technieken en dynamische cupping – ook gebruik maken van de ERGON technieken. Dit is een relatief nieuwe behandelingsvorm, die zeer effectief is gebleken.

Deze techniek vindt de basis in de myofasciale lijnen, zoals deze zijn beschreven door Thomas W. Myers in zijn boek “Anatomy Trains”.
Beperkingen in bewegen worden niet zelden veroorzaakt door bindweefsel dat zich heeft aangepast aan wat er gevraagd wordt. “Functie maakt vorm” is een gezegde dat we veel gebruiken. Een verkeerde houding maakt dat het bindweefsel zich aan deze houding aan gaat passen. Dit is omkeerbaar, maar het vraagt – naast de behandeling – ook bewustwording van de clienten. Er zal actief gewerkt moeten worden naar de juiste manier van bewegen.

Het verloop van de fascia-lijnen (1)

Bij de behandeling volgens ERGON maak ik gebruik van de tools, die ERGON daarvoor speciaal heeft ontwikkeld. Deze tools zijn zo vormgegevens dat het bindweefsel op verschillende manieren én met een wisselende intensiteit behandeld kunnen worden.

ERGON levert goede resultaten op bij o.a. tennis- of golversellebogen, beperkingen in het strekken van de arm, stijfheid in de onderrug en peesklachten.

De behandeling met ERGON is niet pijnvrij, maar zal veel ruimte opleveren!

(1) Uit Anatomy Trains, Thomas W. Myers, ISBN 978-0-7020-4654-4