Dry needling

Dry needling

Tijdens onze opleiding tot neuromusculair therapeut is in twee van de vier jaar alleen maar aandacht besteed aan triggerpoints en de behandeling daarvan. Een groot voordeel van zo’n gespecialiseerde opleiding is, dat wij zo ongeveer alle spieren in het lichaam kunnen en mogen behandelen met dry needling.

Dry needling is een aanvulling op de manuele technieken van het behandelen van triggerpoints waarbij dunne naaldjes (met een doorsnee van maximaal 0,3 mm) worden gebruikt om de triggerpoints aan te prikken. Hierdoor wordt in de spier een verkramping opgewekt, die door de cliënt wordt ervaren als een dof schokje. Wij noemen deze reactie een local twitch response. Na de verkramping zal de spier zich ontspannen en beter in staat zijn ‘voedsel’ tot zich te nemen in de vorm van zuurstofrijk bloed. Hierdoor zullen de bewegingsbeperking(en) en/of pijnklachten in veel gevallen verminderen, na 2 á 3 behandelingen.

Over het algemeen wordt een pijnklacht door meerdere spieren veroorzaakt. Daarom zal de dry needling zich niet beperken tot één spier. Alle mogelijk betrokken spieren zullen worden onderzocht en – indien nodig – ook worden behandeld.

Om het proces van herstel te versnellen zal  ik nog instructies meegeven voor zelfbehandeling. Deze zelfbehandeling hoeft niet meer dan 3 x 5 minuten per dag te kosten. Daarnaast kunnen er rek- en strekoefeningen en houdingsadviezen worden meegegeven.

Dry needling is qua pijnbeleving moeilijk te vergelijken met een manuele behandeling. Bij de manuele behandeling gaan we op geleide van pijn aan de slag. Bij dry needling voelt het inbrengen van een naaldje voelt als een klein prikje, maar een local twitch response wordt als een schokje ervaren. Deze schokjes zijn niet pijnvrij en helaas ook niet in intensiteit te reguleren.  Zodra de naald weer verwijderd is, kan een gevoel van vermoeidheid in de spier optreden. Niet zo vreemd, want deze is hard aan het werk geweest! Deze klachten zijn over het algemeen binnen 48 uur weer verdwenen. waarna in veel gevallen meer bewegelijkheid zal worden ervaren en de pijnklachten verminderd zullen zijn.

Waarom kiezen voor dry needling?

De naald komt veel nauwkeuriger bij het triggerpoint dan een duim dat doet en is daarmee vaak effectiever.

Dry needling is geen acupunctuur, maar een spierbehandeling; het heeft geen energetisch kader en er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen. De naaldjes worden direct in de aangedane spieren gezet om het triggerpoint te deactiveren. Daarna wordt de naald direct weer verwijderd.