Cupping

Cupping

Aanvulling én behandeling

Als aanvulling op de triggerpointbehandelingen maak ik in de prakijk veel gebruik van dynamische cupping. Dit heeft tot doel het bindweefsel losser te maken, waardoor de onderliggende lagen weer beter ten opzichte van elkaar kunnen schuiven. Het stimuleert de doorbloeding en heeft vaak een pijnverlagend effect.

Cupping zet ik ook in wanneer het weefsel zo strak staat, dat ik niet goed bij de lagen onder de huid kan komen. Het doel is dan het weefsel wat te laten ontspannen, zodat dieper behandelen mogelijk wordt. In sommige gevallen zal dat een volgende behandeling betreffen, maar in de meest gevallen reageert het weefsel vrij snel.

Bij dynamische cupping wordt met een siliconen of glazen cup over de huid bewogen, waarbij de huid iets wordt opgelift in een vacuum. In dat vacuum worden de afvalstoffen – die tussen de verschillende huidlagen zitten – naar de oppervlakte gezogen.

De mate van verkleving zal tijdens de behandeling een verkleuring opleveren.  Deze kan variëren tussen (lichte) roodheid en zichtbare rode of paarse puntjes. Doordat de afvalstoffen naar de oppervlakte komen, kunnen deze eenvoudiger worden afgevoerd. De verkleuring zal dan ook met een paar dagen verdwenen zijn. De bewegelijkheid van het weefsel zal echter direct verbeteren!

Cupping zelf is niet pijnvrij. Bij veel afvalstoffen, zal de verkleving groter zijn en de behandeling scherper aanvoelen. Goed om te weten: de scherpte verdwijnt direct na de behandeling.

Dynamische cupping moet niet worden verward met de statische variant, waarbij glazen cups worden verwarmd met vuur en daarna op de huid worden geplaatst. Dit is een heel gespecialiseerde vorm, die ik graag overlaat aan zij die daarvoor gestudeerd hebben.