Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefsel en fascia krijgen tegenwoordig gelukkig steeds meer aandacht. Deze lagen onder de huid hebben invloed op het hele bewegen van de mens. Een verkleving kan dan ook voor veel pijnklachten zorgen. Bindweefselmassage (die valt onder de zogenaamde reflexzone therapie) richt zich op het verband dat bestaat tussen spieren, organen, bot, huid en zenuwen.

Een verandering in het onderhuidse bindweefsel door deze massagevorm kan een verandering in bijvoorbeeld het spierweefsel teweeg brengen. Door het genoemde verband tussen huid, zenuwen en spieren is het mogelijk een aandoening te behandelen, zelfs als de plek zelf te pijnlijk is om aan te raken. In zo’n geval zal ik gedurende de behandelingen steeds dichter naar de pijnplek toewerken. Uiteindelijk is het mogelijk dat we de plek zelf niet meer hoeven behandelen, omdat de pijn al verdwenen is.

Pijnlijk?

Bindweefselmassage en behandelingen van de fascia zijn niet pijnvrij; door het toedienen van korte, scherpe pijnprikkels wordt het zenuwstelsel opnieuw geleerd hoe daarmee om te gaan. Vaak wordt de behandeling omschreven alsof er met een scherp voorwerp in het lichaam wordt gesneden. Goed om te weten: de scherpte verdwijnt direct na de behandeling.

Er zijn een aantal manieren die ik gebruik om het bindweefsel te behandelen. Allereerst is dat manueel, maar net zo vaak zet ik dynamic cupping in (uitleg cupping). Daarnaast ben ik geschoold in het gebruik van de ERGON tools, een betrekkelijke nieuwe behandelvorm, die zeer effectief is gebleken (uitleg ergon-techniek).

BewarenBewaren